Takmer polovicu žiadostí na podporu mikroprojektov podali samosprávy

11.08.2012 Prešov

Prešov 11. augusta (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) k 31. júlu zaevidoval dovedna 176 projektov od uchádzačov z regiónu, ktorý zareagovali na tretiu výzvu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013. Ďalšie dva projekty pripravil aj vyšší územný celok. Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková pripomenula, že oprávnenými žiadateľmi boli nadácie, samosprávy, školy, združenia a ďalšie neziskové organizácie.
"Na aktivity je určených 2,5 milióna eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Hodnota finančného príspevku na jeden projekt sa pohybuje v rozmedzí od 5000 do 50.000 eur. Šancu na získanie financií sa snažia využiť hlavne samosprávy, ktoré zaslali takmer polovicu žiadostí, pričom 69 projektov predložili obce a 18 mestá," spresnila hovorkyňa.
Konštatovala, že program je určený pre všetkých, ktorí chcú rozvíjať slovensko-poľské pohraničie. Podporené majú byť zámery v oblasti rozvoja cestovného ruchu a modernizácie turistickej infraštruktúry. Okrem toho môžu získať zdroje na ochranu kultúrneho a prírodného dedičstva, rôznorodé vzdelávacie aktivity v oblasti vzdelávania, propagácie, športu a zdravia.
"O tom, ktoré z predložených projektov získajú podporu a budú sa napokon realizovať, rozhodne Monitorovací podvýbor v októbri. V rámci prvých dvoch výziev na podávanie mikroprojektov sa na území Prešovského kraja realizovalo spolu 80 zámerov, ktoré boli podporené celkovou sumou 3,5 milióna eur," konštatovala Fitzeková.
Vďaky týmto prostriedkom sa napríklad zrekonštruovala jazdiareň v Prešove v rámci projektu Vráťme kone do Prešova. Ďalším úspešným bol projekt mesta Spišská Belá - Živá kultúra regiónu Tatier a Pienin so sériou podujatí v slovensko-poľskom pohraničí. Úspešne si počínala aj obec Ulič s projektom Medzinárodný enviropobyt k prehĺbeniu environmentálnej a regionálnej výchovy. Na slovensko-poľskom pohraničí sa uskutočnil výmenný tábor, aktéri vytvorili náučný ekochodník, pripravili putovnú výstavu a DVD film.
 

Vyberte región